Sistem operasi - Operating system

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika

Pin
Send
Share
Send

An sistem operasi (OS) yaiku piranti lunak sistem sing ngatur hardware komputer, piranti lunak sumber daya, lan nyedhiyakake umum layanan kanggo program komputer.

Nuduhake wektu sistem operasi tugas jadwal kanggo nggunakake sistem sing efisien lan bisa uga kalebu piranti lunak akuntansi kanggo alokasi biaya wektu prosesor, panyimpenan massal, nyithak, lan sumber daya liyane.

Kanggo fungsi hardware kayata input lan output lan alokasi memori, sistem operasi minangka perantara program lan hardware komputer,[1][2] sanajan kode aplikasi biasane dileksanakake langsung dening hardware lan asring digawe telpon sistem menyang fungsi OS utawa ngganggu dening. Sistem operasi ditemokake ing akeh piranti sing ngemot komputer - wiwit telpon seluler lan konsol game video nganti server web lan komputer super.

Sistem operasi desktop sing dominan yaiku Microsoft Windows kanthi pangsa pasar udakara 76,45%. macOS dening Apple Inc. ana ing nomer loro (17,72%), lan jinis Linux kolektif ing urutan nomer telu (1,73%).[3] Ing mobile sektor (kalebu smartphone lan tablet), Android saham nganti 72% ing taun 2020.[4] Miturut data kuartal katelu 2016, pangsa Android ing smartphone dominan kanthi 87,5 persen uga tingkat pertumbuhan 10,3 persen saben taun, banjur Apple iOS kanthi 12,1 persen kanthi penurunan pangatusan pasar 5,2 persen saben taun, dene sistem operasi liyane mung 0,3 persen.[5] Distribusi Linux dominan ing sektor server lan supercomputing. Kelas sistem operasi khusus liyane, kayata ditempelake lan sistem real-time, kasedhiya kanggo akeh aplikasi.

Jinis sistem operasi

Tugas siji lan multi tugas

Sistem tugas siji mung bisa mbukak siji program sekaligus, nalika multi-tugas sistem operasi ngidini luwih saka siji program sing bisa mlaku kasepakatan. Iki diraih dening nuduhake wektu, ing endi wektu prosesor sing kasedhiya dipérang ing pirang-pirang proses. Proses kasebut saben diganggu bola-bali irisan wektu dening subsistem tugas-jadwal sistem operasi. Multi-tasking bisa uga ditondoi kanthi jinis preemptive lan co-operative. Ing dhisik mbukak akeh tugas, sistem operasi ngiris CPU wektu lan nyawisake slot kanggo saben program. Kaya unix sistem operasi, kayata Solaris lan Linux—Dadi kaya non-Unix, kayata AmigaOS—Dukung multitasking sing luwih dhisik. Multitasking kooperatif bisa ditindakake kanthi gumantung ing saben proses kanggo menehi wektu kanggo proses liyane kanthi cara sing wis ditemtokake. 16-dicokot versi Microsoft Windows nggunakake multi-tasking koperasi; 32-dicokot versi Windows NT lan Win9x nggunakake multi-tasking preemptive.

Tunggal lan multi pangguna

Sistem operasi pangguna siji ora duwe fasilitas kanggo mbedakake pangguna, nanging bisa uga ngidini supaya akeh program bisa mlaku bebarengan.[6] A pangguna akeh sistem operasi nambah konsep dhasar multi-tugas karo fasilitas sing ngenali proses lan sumber daya, kayata disk space, kalebu macem-macem pangguna, lan sistem ngidini sawetara pangguna bisa sesambungan karo sistem kasebut kanthi bebarengan. Sistem operasi enggo bareng wektu nggawe jadwal tugas kanggo nggunakake sistem sing efisien lan bisa uga kalebu piranti lunak akuntansi kanggo alokasi biaya prosesor, panyimpenan massal, pencetakan, lan sumber daya liyane kanggo akeh pangguna.

Mbagekke

A sistem operasi sing disebarake ngatur klompok sing beda, jaringan komputer lan nggawe komputer kasebut katon dadi siji komputer, kayata kabeh komputasi disebarake (dibagi ing antarane komputer konstituen).[7]

Cithakan

Ing mbagekke lan komputerisasi awan konteks OS, templating nuduhake nggawe tunggal gambar mesin virtual minangka sistem operasi tamu, banjur simpen minangka alat kanggo mbukak pirang-pirang mesin virtual. Teknik kasebut digunakake ing virtualisasi lan manajemen komputasi awan, lan umume ing gudang server gedhe.[8]

Semat

Sistem operasi semat dirancang kanggo digunakake ing sistem komputer sing dipasang. Dheweke dirancang kanggo ngoperasikake mesin cilik kanthi otonomi sing kurang (kayata PDA). Dheweke kompak lan efisien banget kanthi desain, lan bisa beroperasi kanthi sumber daya sing winates. Windows CE lan Minix 3 minangka sawetara conto sistem operasi sing dipasang.

Wektu nyata

A sistem operasi nyata-wektu minangka sistem operasi sing njamin diproses prastawa utawa data kanthi wektu tartamtu. Sistem operasi wektu nyata bisa uga ana siji utawa multi-tugas, nanging nalika mbukak akeh tugas, nggunakake algoritma penjadwalan khusus supaya deterministik alam prilaku wis ngrambah. Sistem sing didhasarake karo acara kasebut pindhah ing antarane tugas adhedhasar prioritas utawa acara eksternal, dene sistem operasi nuduhake wektu ganti tugas adhedhasar jam ngganggu.

Pustaka

Sistem operasi perpustakaan minangka salah sawijining layanan sing diwenehake sistem operasi khas, kayata jaringan, ing bentuk perpustakaan lan disusun karo aplikasi lan kode konfigurasi kanggo nyusun a unikernel: khusus, papan alamat siji, gambar mesin sing bisa disebarke menyang cloud utawa lingkungan sing dipasang.

Sejarah

Komputer wiwitan dibangun kanggo nindakake serangkaian tugas siji, kaya kalkulator. Fitur sistem operasi dhasar dikembangake ing taun 1950-an, kayata monitor penduduk fungsi sing bisa kanthi otomatis mbukak macem-macem program kanggo nyepetake proses. Sistem operasi durung ana ing bentuk modern lan luwih kompleks nganti wiwitan taun 1960an.[9] Fitur hardware ditambahake, sing ngaktifake panggunaan perpustakaan runtime, ngganggu, lan pangolahan paralel. Nalika komputer pribadi dadi populer ing taun 1980-an, sistem operasi digawe kanggo konsep sing padha karo sing digunakake ing komputer sing luwih gedhe.

Ing taun 1940-an, sistem digital elektronik paling wiwitan ora duwe sistem operasi. Sistem elektronik saiki diprogram ing baris switch mekanik utawa nganggo kabel jumper plugboard. Iki minangka sistem tujuan khusus, kayata, ngasilake tabel balistik kanggo militer utawa ngontrol nyetak cek gaji saka data ing kertu kertas sing ditinju. Sawise komputer tujuan umum sing bisa diprogram ditemokake, basa mesin (kalebu senar digit biner 0 lan 1 ing pita kertas sing ditinju) dikenalake sing nyepetake proses pemrograman (Stern, 1981).[Kutipan lengkap dibutuhake]

OS / 360 digunakake ing umume komputer mainframe IBM wiwit taun 1966, kalebu komputer sing digunakake dening Program Apollo.

Ing wiwitan taun 1950an, komputer bisa nindakake mung siji program sekaligus. Saben pangguna nggunakake komputer ing wektu winates lan bakal teka ing wektu sing dijadwalake kanthi program lan data ing kertu kertas sing ditinju utawa tape punched. Program kasebut bakal dilebokake ing mesin, lan mesin bakal digunakake nganti program rampung utawa nabrak. Program umume bisa debug liwat panel ngarep nggunakake saklar tombol lan lampu panel. Wis dikandhani Alan Turing minangka master babagan iki ing wiwitan Manchester Mark 1 mesin, lan dheweke wis entuk konsepsi primitif saka sistem operasi saka prinsip mesin Turing universal.[9]

Mesin mengko dilengkapi perpustakaan program, sing bakal ana gandhengane karo program pangguna kanggo mbantu operasi kayata input lan output lan nyusun (ngasilake kode mesin saka bisa diwaca manungsa kode simbolis). Iki minangka genesis saka sistem operasi modern. Nanging, mesin-mesin kasebut isih kerja sepisan. Ing Universitas Cambridge ing Inggris, antrian kerja ing sawijining wektu yaiku garis cuci (tali) sing kaset digantung nganggo sandhangan warna-warni kanggo nuduhake prioritas kerja.[Kutipan dibutuhake]

Dandan yaiku Pengawas Atlas. Dikenal karo Manchester Atlas ing taun 1962, iki dianggep akeh dadi sistem operasi modern sing pertama.[10] Brinch Hansen nggambarake minangka "terobosan paling penting ing sejarah sistem operasi."[11]

Mainframe

Liwat taun 1950-an, akeh fitur utama sing dirintisake ing bidang sistem operasi ing komputer mainframe, kalebu ngolah batch, input / output ngganggu, buffering, mbukak akeh tugas, spooling, perpustakaan runtime, link-loading, lan program kanggo ngurutake cathetan ing file. Fitur kasebut kalebu utawa ora kalebu ing piranti lunak aplikasi ing pilihan programer aplikasi, tinimbang ing sistem operasi kapisah sing digunakake dening kabeh aplikasi. Ing taun 1959, ing Sistem Operasi SHARE dirilis minangka sarana integral kanggo IBM 704, lan mengko ing 709 lan 7090 mainframe, sanajan cepet diganti IBSYS/ IBJOB ing taun 709, 7090 lan 7094.

Sajrone taun 1960an, IBM OS / 360 ngenalake konsep OS siji sing ngliputi kabeh baris produk, sing penting banget kanggo sukses mesin Sistem / 360. Sistem operasi mainframe IBM saiki yaiku keturunan adoh sistem asli iki lan mesin modern yaiku kompatibel karo mundur kanthi aplikasi sing ditulis kanggo OS / 360.[Kutipan dibutuhake]

OS / 360 uga ngrintis konsep manawa sistem operasi nglacak kabeh sumber daya sistem sing digunakake, kalebu program lan alokasi ruang data ing memori utama lan ruang file ing panyimpenan sekunder, lan ngunci file sajrone nganyari. Nalika proses dihentikan amarga ana sebab apa wae, kabeh sumber daya kasebut diklaim maneh dening sistem operasi.

Alternatif kasebut CP-67 sistem kanggo S / 360-67 miwiti baris sistem operasi IBM sing fokus ing konsep mesin virtual. Sistem operasi liyane sing digunakake ing mainframe seri IBM S / 360 kalebu sistem sing dikembangake dening IBM: COS / 360 (Sistem Operasi Kompatibilitas), DOS / 360 (Sistem Operasi Disk), TSS / 360 (Sistem Nuduhake Wektu), TOS / 360 (Sistem Operasi Pita), BOS / 360 (Sistem Operasi Dhasar), lan ACP (Program Kontrol Maskapai Penerbangan), uga sawetara sistem non-IBM: MTS (Sistem Terminal Michigan), MUSIK (Sistem Multi-Panganggo kanggo Komputasi Interaktif), lan ORVYL (Sistem Timesharing Stanford).

Kontrol Data Corporation dikembangaké ing SKOPE sistem operasi ing taun 1960-an, kanggo ngolah batch. Bekerjasama karo Universitas Minnesota, Kronos lan mengko ing NOS sistem operasi dikembangake sajrone taun 1970an, sing ndhukung batch simultan lan panggunaan wektu. Kaya pirang-pirang sistem pembagian wektu komersial, antarmuka kasebut minangka tambahan saka Dartmouth Dhasar sistem operasi, minangka salah sawijining upaya perintis kanggo nuduhake wektu lan basa pamrograman. Ing pungkasan taun 1970-an, Data Kontrol lan Universitas Illinois ngembangake PLATO sistem operasi, sing nggunakake tampilan panel plasma lan jaringan nuduhake wektu adoh. Plato pancen inovatif kanggo sawijining wektu, nampilake obrolan wektu nyata, lan game grafis multi-pangguna.

Ing taun 1961, Burroughs Corporation ngenalaken ing B5000 karo MCP (Program Master Control) sistem operasi. B5000 yaiku a mesin tumpukan dirancang khusus kanggo ndhukung basa tingkat dhuwur tanpa basa mesin utawa assembler; MCP minangka OS pertama sing ditulis eksklusif nganggo basa level tinggi (ESPOL, dhialek saka ALGOL). MCP uga ngenalake akeh inovasi dhasar liyane, kayata implementasi komersial pisanan ing memori virtual. Sajrone pangembangan ing AS / 400, IBM nggawe pendekatan menyang Burroughs kanggo menehi lisensi MCP kanggo mbukak perangkat keras AS / 400. Proposal iki ditolak dening manajemen Burroughs kanggo nglindhungi produksi perangkat keras sing ana. MCP isih digunakake saiki ing Unisys perusahaan kang ClearPath / MCP baris komputer.

UNIVAC, produsen komputer komersial pertama, ngasilake seri sistem operasi EXEC[Kutipan dibutuhake]. Kaya kabeh sistem bingkai utama awal, sistem berorientasi batch iki ngatur drum magnetik, disk, maca kertu lan printer garis. Ing taun 1970-an, UNIVAC ngasilake sistem Real-Time Basic (RTB) kanggo nyengkuyung pambagi wektu kanthi akeh, uga diconto sistem Dartmouth BC.

Listrik Umum lan MIT Ngembangake General Electric Comprehensive Operating Supervisor (GECOS), sing ngenalake konsep level hak istimewa keamanan sing dering. Sawise akuisisi dening Honeywell jenenge diganti Sistem Operasi Komprehensif Umum (GCOS).

Digital Equipment Corporation ngembangake akeh sistem operasi kanggo macem-macem jalur komputer, kalebu TOPS-10 lan TOPS-20 sistem enggo bareng wektu kanggo sistem kelas 36-dicokot PDP-10. Sadurunge nggunakake UNIX sing nyebar, TOPS-10 minangka sistem sing misuwur ing universitas, lan ing wiwitan ARPANET komunitas RT-11 yaiku OS wektu nyata pangguna siji kanggo PDP-11 minicomputer kelas, lan RSX-11 yaiku OS multi-pangguna sing cocog.

Saka pungkasan taun 1960an nganti pungkasan taun 1970an, sawetara kapabilitas piranti keras berkembang sing ngidini piranti lunak sing padha utawa porte mbukak luwih saka siji sistem. Sistem awal wis digunakake mikroprogramming kanggo ngetrapake fitur ing sistem supaya bisa beda-beda arsitektur komputer katon padha karo liyane ing seri. Kasunyatane, umume 360 ​​sawise 360/40 (kajaba 360/165 lan 360/168) minangka implementasi mikroprogram.

Investasi gedhe banget kanggo piranti lunak kanggo sistem kasebut wiwit taun 1960-an nyebabake umume produsen komputer asli terus ngembangake sistem operasi sing kompatibel bebarengan karo perangkat keras. Sistem operasi mainframe sing didhukung kalebu:

Komputer Mikro

PC DOS minangka OS komputer pribadi awal sing nampilake antarmuka baris perintah.
Mac OS dening Apple Computer dadi OS nyebar pertama sing nampilake a antarmuka panganggo grafis. Akeh fitur kayata windows lan lambang sing banjur dadi umum ing GI.

Sing pertama komputer mikro ora duwe kapasitas utawa kabutuhan sistem operasi njlimet sing wis dikembangake kanggo mainframe lan minis; sistem operasi minimalis dikembangake, asring dimuat saka ROM lan dikenal minangka ngawasi. Siji misuwur awal sistem operasi disk ana CP / M., sing didhukung ing akeh mikrokomputer awal lan ditiru dening Microsoft's MS-DOS, sing dadi misuwur amarga sistem operasi sing dipilih kanggo PC PC (Versi IBM diarani IBM DOS utawa PC DOS). Ing taun 1980-an, Apple Computer Inc. (saiki Apple Inc.) nilar populer Apple II seri mikrokomputer kanggo ngenalake Apple Macintosh komputer kanthi inovatif antarmuka panganggo grafis (GUI) menyang Mac OS.

Pengantar saka Intel 80386 Chip CPU ing Oktober 1985,[12] karo 32-dicokot arsitektur lan paging kapabilitas, kasedhiya komputer pribadi kanthi kemampuan kanggo mbukak mbukak akeh tugas sistem operasi kaya sadurunge minicomputer lan mainframe. Microsoft nanggapi kemajuan iki kanthi nyewa Dave Cutler, sing wis ngembangake VMS sistem operasi kanggo Perusahaan Peralatan Digital. Dheweke bakal mimpin pangembangan Windows NT sistem operasi, sing terus dadi basis kanggo garis sistem operasi Microsoft. Steve Jobs, salah sawijining pendiri Apple Inc., diwiwiti NEXT Computer Inc., sing ngembangake NEXTSTEP sistem operasi. NEXTSTEP mengko bakal dipikolehi dening Apple Inc. lan digunakake, uga kode saka FreeBSD minangka inti saka Mac OS X (macOS sawise ganti jeneng paling anyar).

Ing Proyek GNU diwiwiti karo aktivis lan programmer Richard Stallman kanthi tujuan nggawe lengkap piranti lunak gratis panggantos kanggo kepemilikan UNIX sistem operasi. Nalika proyek kasebut sukses banget kanggo nduplikasi fungsi macem-macem bagean saka UNIX, pangembangan GNU Hurd kernel kabukten ora produktif. Ing taun 1991, mahasiswa ilmu komputer Finlandia Linus Torvalds, kanthi kerjasama saka sukarelawan sing kerja sama liwat Internet, nerbitake versi pisanan Kernel Linux. Ora suwe banjur digabung karo GNU papan pangguna komponen lan piranti lunak sistem kanggo mbentuk sistem operasi sing lengkap. Wiwit iku, kombinasi saka rong komponen utama biasane diarani "Linux" dening industri perangkat lunak, sawijining konvensi penamaan sing diarani Stallman lan Yayasan Piranti Lunak Gratis tetep nolak, luwih milih jeneng GNU / Linux. Distribusi Piranti Lunak Berkeley, dikenal minangka BSD, minangka turunan UNIX sing disebarake dening University of California, Berkeley, wiwit taun 1970an. Disebar kanthi bebas lan diangkut kanggo akeh komputer mini, pungkasane uga entuk pandhuan kanggo digunakake ing PC, utamane minangka FreeBSD, NetBSD lan OpenBSD.

Tuladhane

Sistem operasi kaya Unix lan Unix

Évolusi saka Unix sistem

Unix asline ditulis ing basa majelis.[13] Ken Thompson wrote B, utamane adhedhasar BCPL, adhedhasar pengalaman ing MULTIK proyek B diganti dening C, lan Unix, sing ditulis ulang ing C, dikembangake dadi kulawarga sistem operasi sing gegandhengan lan kompleks sing pengaruh ing saben sistem operasi modern (waca Sejarah).

Ing Kaya unix kulawarga minangka klompok sistem operasi sing beda-beda, kanthi sawetara sub-kategori utama kalebu Sistem V, BSD, lan Linux. Jeneng "UNIX"minangka merek dagang saka Grup Terbuka sing menehi lisensi kanggo digunakake karo sistem operasi apa wae sing wis ditampilake selaras karo definisi kasebut. "Kaya UNIX" umume digunakake kanggo nyebut akeh sistem operasi sing padha karo UNIX asli.

Sistem kaya Unix mlaku ing macem-macem jinis arsitektur komputer. Dheweke digunakake banget kanggo server ing bisnis, uga stasiun kerja ing lingkungan akademik lan teknik. Gratis Varian UNIX, kayata Linux lan BSD, misuwur ing wilayah kasebut.

Papat sistem operasi sing disertifikasi dening Grup Terbuka (nduwe merek dagang Unix) minangka Unix. HP-ne HP-UX lan IBM AIX kalorone turunan saka System V Unix asli lan dirancang kanggo mbukak mung ing hardware vendor masing-masing. Kosok baline, Sun Microsystems's Solaris bisa mbukak macem-macem jinis perangkat keras, kalebu x86 lan Sparc server, lan PC. Apple iku macOS, sing ngganti OS Mac (sing dudu Unix) Apple sadurunge, yaiku a kernel hibridaVarian BSD adhedhasar saka NEXTSTEP, Mach, lan FreeBSD.

Interoperabilitas Unix digoleki kanthi nggawe POSIX standar Standar POSIX bisa ditrapake kanggo sistem operasi apa wae, sanajan asline digawe kanggo macem-macem varian Unix.

BSD lan keturunane

Ing server pisanan kanggo World Wide Web mlayu ing NeXTSTEP, adhedhasar BSD.

Subkelompok kulawarga Unix yaiku Distribusi Piranti Lunak Berkeley kulawarga, sing kalebu FreeBSD, NetBSD, lan OpenBSD. Sistem operasi iki umume ditemokake ing webserver, sanajan bisa uga digunakake minangka OS komputer pribadi. Internet duwe utang BSD, amarga akeh protokol sing saiki digunakake komputer kanggo nyambung, ngirim lan nampa data liwat jaringan sing akeh dileksanakake lan disaring ing BSD. Ing World Wide Web uga pisanan ditampilake ing pirang-pirang komputer sing mbukak OS adhedhasar BSD sing diarani NEXTSTEP.

Ing taun 1974, Universitas California, Berkeley nginstal sistem Unix sing pertama. Suwe-suwe, siswa lan staf ing departemen ilmu komputer wiwit nambah program anyar supaya luwih gampang, kayata editor teks. Nalika Berkeley nampa sing anyar VAX komputer ing taun 1978 kanthi Unix diinstal, siswa sekolah ora bisa ngowahi Unix supaya bisa njupuk kauntungan saka hardware hardware. Ing Badan Proyek Riset Lanjut Pertahanan saka AS Departemen Pertahanan entuk minat, lan mutusake dana kanggo proyek kasebut. Akeh sekolah, perusahaan, lan organisasi pamrentah sing nggatekake lan wiwit nggunakake versi Unix Berkeley tinimbang sing resmi sing disebarake dening AT&T.

Steve Jobs, sawise ninggalake Apple Inc. ing taun 1985, dibentuk NeXT Inc., perusahaan sing ngasilake komputer kelas dhuwur sing mbukak variasi BSD diarani NEXTSTEP. Salah sawijining komputer digunakake dening Tim Berners-Lee minangka webserver pisanan sing nggawe World Wide Web.

Pangembang kaya Keith kertic nyengkuyung proyek kasebut kanggo ngganti kode non-gratis sing asale karo Bell Labs. Nanging sawise rampung, AT & T nuntut. Sawise rong taun regejegan ukum, proyek BSD ngasilake sawetara turunan gratis, kayata NetBSD lan FreeBSD (kalorone taun 1993), lan OpenBSD (saka NetBSD taun 1995).

macOS

macOS (biyen "Mac OS X" lan mengko "OS X") minangka baris saka inti mbukak sistem operasi grafis sing dikembangake, dipasarake, lan didol dening Apple Inc., paling anyar sing wis dimuat ing kabeh pengiriman Macintosh komputer macOS minangka panerus asli OS Mac klasik, sing dadi sistem operasi utama Apple wiwit taun 1984. Beda karo sadurunge, macOS yaiku a UNIX sistem operasi dibangun ing teknologi sing wis dikembangake ing NEXT nganti paruh kapindho taun 1980an lan nganti Apple tuku perusahaan kasebut ing wiwitan taun 1997. Sistem operasi pisanan dirilis ing taun 1999 dadi Mac OS X Server 1.0, diterusake wulan Maret 2001 karo versi klien (Mac OS X v10.0 "Cheetah"). Wiwit iku, enem "klien" lan "liyane sing bedaserver"edisi macOS wis dirilis, nganti kalorone gabung OS X 10.7 "Singa".

Sadurunge gabung karo macOS, edisi server - macOS Server - yaiku arsitektur padha karo mitra desktop lan biasane mlayu ing garis Macintosh saka Apple server piranti keras macOS Server kalebu manajemen perangkat lunak klompok kerja lan piranti lunak administrasi sing nyedhiyakake akses sederhana menyang kunci layanan jaringan, kalebu a agen transfer surat, a Samba server, an LDAP server, a server jeneng domain, lan liya-liyane. Kanthi Mac OS X v10.7 Singa, kabeh aspek server Mac OS X Server wis dilebokake ing versi klien lan produk sing diarani merek "OS X" (ngeculake "Mac" saka jeneng kasebut). Piranti server saiki ditawakake minangka aplikasi.[14]

Linux

Linux, an kaya unix sistem operasi pisanan dirilis tanggal 17 September 1991, dening Linus Torvalds.[15][16][17] Gambar saka Tux ing penguin, maskot Linux.[18]

Kernel Linux diwiwiti taun 1991, minangka proyek saka Linus Torvalds, nalika dadi mahasiswa ing Finlandia. Dheweke ngirim informasi babagan proyek kasebut ing grup warta kanggo siswa komputer lan programer, lan nampa dhukungan lan pitulung saka sukarelawan sing sukses nggawe kernel sing lengkap lan fungsional.

Linux yaiku Kaya unix, nanging dikembangake tanpa kode Unix, beda karo BSD lan variane. Amarga model lisensi sing mbukak, ing Kernel Linux kode kasedhiya kanggo sinau lan modifikasi, sing nyebabake panggunaan macem-macem mesin komputasi wiwit saka superkomputer nganti jam tangan sing cerdas. Sanajan perkiraan nuduhake manawa Linux kasebut digunakake ing mung 1,82% kabeh PC "desktop" (utawa laptop),[19] wis digunakake kanggo digunakake ing server[20] lan sistem sing dipasang[21] kayata ponsel. Linux wis nggenteni Unix ing pirang-pirang platform lan digunakake ing komputer super kalebu 385 paling dhuwur.[22] Akeh komputer sing padha uga urip Ijo500 (nanging kanthi urutan sing beda), lan Linux mlaku ing ndhuwur 10. Linux uga umume digunakake ing komputer cilik sing hemat energi, kayata smartphone lan jam tangan pinter. Kernel Linux digunakake ing sawetara distribusi populer, kayata Topi Abang, Debian, Ubuntu, Linux Mint lan Google's Android, OS Chrome, lan OS krom.

Microsoft Windows

Microsoft Windows kalebu kulawarga duweke sistem operasi sing dirancang dening Microsoft Corporation lan target utamane kanggo komputer adhedhasar arsitektur Intel, kanthi perkiraan panggunaan panggunaan 88,9 persen ing komputer sing gegandhengan karo Web.[19][23][24][25] Versi paling anyar yaiku Windows 10.

Ing taun 2011, Windows 7 nyalip Windows XP minangka versi sing paling umum digunakake.[26][27][28]

Microsoft Windows pisanan dirilis ing taun 1985, minangka lingkungan operasi mlaku ing ndhuwur MS-DOS, yaiku sistem operasi standar sing dikirim ing paling akeh komputer pribadi arsitektur Intel nalika semana. Ing taun 1995, Windows 95 dirilis sing mung nggunakake MS-DOS minangka bootstrap. Kanggo kompatibilitas mundur, Win9x bisa mbukak MS-DOS mode nyata[29][30] lan 16-bit Windows 3.x[31] driver. Windows ME, dirilis ing taun 2000, minangka versi pungkasan ing kulawarga Win9x. Versi mengko kabeh adhedhasar Windows NT kernel. Versi klien saiki Windows aktif IA-32, x86-64 lan 32-bit ARM mikroprosesor.[32] Kajaba iku Itanium isih didhukung ing versi server lawas Windows Server 2008 R2. Biyen, Windows NT ndhukung arsitektur tambahan.

Edisi server Windows digunakake kanthi akeh. Ing taun-taun pungkasan, Microsoft nggunakake modal sing signifikan kanggo upaya promosi panggunaan Windows minangka sistem operasi server. Nanging, panggunaan Windows ing server ora nyebar kaya ing komputer pribadi amarga Windows saingan karo Linux lan BSD kanggo pangsa pasar server.[33][34]

ReactOS minangka sistem operasi alternatif Windows, sing dikembangake miturut prinsip Windows - tanpa nggunakake kode Microsoft.

Liyane

Wis akeh sistem operasi sing signifikan ing jamane, nanging wis ora ana maneh, kayata AmigaOS; OS / 2 saka IBM lan Microsoft; OS Mac klasik, prekursor non-Unix kanggo macOS Apple; BeOS; XTS-300; OS RISC; MorphOS; Haiku; BareMetal lan FreeMint. Sawetara isih digunakake ing pasar ceruk lan terus dikembangake minangka platform minoritas kanggo komunitas penggemar lan aplikasi spesialis. MbukakVMS, biyen saka DEC, isih dikembangake kanthi aktif dening VMS Piranti Lunak Inc.. Nanging sistem operasi liyane digunakake meh ing akademisi, kanggo pendhidhikan sistem operasi utawa kanggo riset konsep sistem operasi. Tuladha khas sistem sing nindakake kalorone yaiku MINIX, dene umpamane Singularitas digunakake murni kanggo riset. Tuladha liyane yaiku Sistem Oberon dirancang ing ETH Zürich dening Niklaus Wirth, Jürg Gutknecht lan klompok siswa ing mantan Institut Sistem Komputer ing taun 1980an. Iki digunakake utamane kanggo riset, memulang, lan kerja saben dina ing klompok Wirth.

Sistem operasi liyane gagal menang pangsa pasar sing signifikan, nanging wis ngenalake inovasi sing pengaruhe kanggo sistem operasi mainstream, lan paling ora Bell Labs Rencana 9.

Komponen

Komponen sistem operasi kabeh ana supaya kabeh bagean komputer bisa digunakake. Kabeh piranti lunak pangguna kudu mbukak liwat sistem operasi supaya bisa nggunakake piranti keras apa wae, gampang kaya mouse utawa keyboard utawa kompleks minangka komponen Internet.

Kernel

Kernel nyambung piranti lunak aplikasi karo piranti keras komputer.

Kanthi pitulung saka firmware lan driver piranti, kernel nyedhiyakake level kontrol paling dhasar kanggo kabeh piranti hardware komputer. Ngatur akses memori kanggo program ing RAM, nemtokake program sing entuk akses menyang sumber daya hardware, nyiyapake utawa ngreset negara operasi CPU kanggo operasi optimal ing kabeh wektu, lan ngatur data kanggo jangka panjang panyimpenan sing ora molah malih karo sistem file ing media kayata disk, kaset, memori flash, lsp.

Pelaksanaane program

Sistem operasi nyedhiyakake antarmuka ing antarane program aplikasi lan perangkat keras komputer, saengga program aplikasi bisa sesambungan karo hardware kanthi mung manut aturan lan prosedur sing wis diprogram dadi sistem operasi. Sistem operasi uga minangka serangkaian layanan sing nyederhanakake pangembangan lan implementasi program aplikasi. Pelaksanaane program aplikasi kalebu nggawe proses dening sistem operasi kernel sing nemtokake ruang memori lan sumber daya liyane, nggawe prioritas kanggo proses ing sistem multi-tugas, ngemot kode binar program dadi memori, lan miwiti nglakokake program aplikasi sing banjur sesambungan karo pangguna lan piranti hardware.

Ganggu

Ganggu minangka pusat sistem operasi, amarga menehi cara sing efisien kanggo sistem operasi bisa berinteraksi karo lan menehi reaksi lingkungane. Alternatif - nduwe sistem operasi "nonton" macem-macem sumber input kanggo acara (polling) sing mbutuhake tumindak - bisa ditemokake ing sistem lawas kanthi tumpukan (50 utawa 60 bait) nanging ora umum ing sistem modern kanthi tumpukan gedhe. Ngganggu-program adhedhasar langsung didhukung dening umume CPU modern. Gangguan nyedhiyakake komputer kanthi cara nyimpen konteks lokal kanthi otomatis, lan mbukak kode tartamtu kanggo nanggepi kedadeyan. Malah komputer dhasar banget ndhukung gangguan hardware, lan ngidini programmer nemtokake kode sing bisa ditindakake nalika kedadeyan kasebut kedadeyan.

Nalika interupsi ditampa, hardware komputer kanthi otomatis nolak program apa wae sing lagi aktif, nyimpen status, lan mbukak kode komputer sing sadurunge ana gandhengane; iki analog kanggo nyelehake tetenger ing buku kanggo nanggepi telpon. Ing sistem operasi modern, gangguan ditangani dening sistem operasi kernel. Gangguan bisa uga ana saka piranti keras komputer utawa program sing mlaku.

Nalika piranti hardware nyebabake gangguan, kernel sistem operasi mutusake carane menehi hasil karo acara iki, umume kanthi mbukak sawetara kode proses. Jumlah kode sing mlaku gumantung karo prioritas interrupt (kayata: wong biasane nanggepi alarm detektor asap sadurunge mangsuli telpon). Pemrosesan gangguan hardware minangka tugas sing biasane diwenehake menyang piranti lunak sing diarani a driver piranti, sing bisa dadi bagean saka kernel sistem operasi, bagean program liyane, utawa kalorone. Driver piranti banjur bisa ngirim informasi menyang program sing mlaku kanthi macem-macem cara.

Program uga bisa uga ngganggu sistem operasi. Yen program pengin ngakses piranti keras, kayata, bisa ngganggu kernel sistem operasi, sing nyebabake kontrol bisa diterusake menyang kernel. Kernel banjur ngolah panjaluk. Yen program pengin sumber tambahan (utawa pengin ngeculake sumber) kayata memori, bakal nyebabake gangguan kanggo narik perhatian kernel.

Mode

Dering hak istimewa kanggo x86 arsitektur mikroprosesor kasedhiya ing mode dilindhungi. Sistem operasi nemtokake proses sing mlaku ing saben mode.

Modern mikroprosesor (CPU utawa MPU) ndhukung macem-macem mode operasi. CPU kanthi kemampuan iki nyedhiyakake paling ora rong mode: mode pangguna lan mode pengawas. Ing istilah umum, operasi mode supervisor ngidini akses ora diwatesi kanggo kabeh sumber daya mesin, kalebu kabeh pandhuan MPU. Operasi mode pangguna nemtokake watesan panggunaan instruksi lan biasane ora ngidini akses langsung menyang sumber daya mesin. CPU bisa uga duwe mode liyane sing padha karo mode pangguna, kayata mode virtual kanggo niru jinis prosesor sing luwih lawas, kayata prosesor 16-bit ing 32-bit, utawa prosesor 32-bit 64-dicokot siji

Ing daya utawa urip maneh, sistem diwiwiti kanthi mode supervisor. Sawise sistem operasi kernel wis dimuat lan diwiwiti, watesan antarane mode pangguna lan mode supervisor (uga dikenal minangka mode kernel) bisa digawe.

Mode supervisor digunakake dening kernel kanggo tugas level rendah sing butuh akses tanpa wates menyang perangkat keras, kayata ngontrol cara diakses memori, lan komunikasi karo piranti kayata disk drive lan piranti tampilan video. Mode pangguna, beda, digunakake kanggo meh kabeh perkara liyane. Program aplikasi, kayata pemroses tembung lan manajer basis data, dioperasikake ing mode pangguna, lan mung bisa ngakses sumber daya mesin kanthi ngowahi kontrol menyang kernel, sawijining proses sing nyebabake ngalih menyang mode supervisor. Biasane, transfer kontrol menyang kernel bisa ditindakake kanthi nggunakake a ngganggu piranti lunak instruksi, kayata Motorola 68000 Jebakan pandhuan. Gangguan piranti lunak kasebut nyebabake mikroprosesor ngalih saka mode pangguna menyang mode supervisor lan wiwit nglakokake kode sing ngidini kernel bisa ngontrol.

Ing mode pangguna, program biasane duwe akses menyang instruksi mikroprosesor sing diwatesi, lan umume ora bisa nglakokake instruksi sing bisa nyebabake gangguan tumrap operasi sistem. Ing mode supervisor, watesan eksekusi instruksi biasane dicopot, saengga akses kernel ora diwatesi menyang kabeh sumber mesin.

Tembung "sumber daya mode pangguna" umume nuduhake siji utawa luwih dhaptar CPU, sing ngemot informasi manawa program sing mlaku ora diidini diowahi. Upaya ngowahi sumber daya iki umume nyebabake ngalih menyang mode supervisor, ing endi sistem operasi bisa ngatasi operasi ilegal sing nyoba program kasebut, contone, kanthi mandheg kanthi paksa ("mateni") program kasebut).

Manajemen memori

Antarane liyane, sistem operasi multiprogramming kernel kudu tanggung jawab ngatur kabeh memori sistem sing saiki digunakake dening program. Iki mesthekake yen program ora ngganggu memori sing wis digunakake dening program liyane. Wiwit nuduhake wektu program, saben program kudu nduweni akses independen menyang memori.

Manajemen memori kooperatif, digunakake dening akeh sistem operasi awal, nganggep kabeh program nggunakake kanthi sukarela kanggo kernelManajer memori, lan ora ngluwihi memori sing dialokasikan. Sistem manajemen memori iki meh ora katon maneh, amarga program asring ngemot kewan omo sing bisa nyebabake memori kasebut luwih gedhe. Yen program gagal, bisa nyebabake memori sing digunakake dening siji utawa luwih program liyane sing kena pengaruh utawa ditimpa. Program utawa virus sing mbebayani bisa kanthi sengaja ngowahi memori program liyane, utawa bisa uga mengaruhi operasi sistem operasi kasebut dhewe. Kanthi manajemen memori kooperatif, mung butuh siji program salah laku kanggo nabrak sistem.

Perlindhungan memori mbisakake kernel kanggo matesi proses 'akses menyang memori komputer. Ana macem-macem cara nglindhungi memori, kalebu pamisahan memori lan paging. Kabeh cara mbutuhake sawetara dhukungan hardware (kayata 80286 MMU), sing ora ana ing kabeh komputer.

Ing bagean loro lan paging, mesthi mode dilindhungi ndaptar nemtokake menyang CPU alamat memori apa sing kudu ngidini mbukak program. Upaya ngakses alamat liya micu ngganggu sing nyebabake CPU mlebu maneh mode pengawas, nyelehake ing kernel sing tanggung jawab. Iki diarani a pelanggaran segmentasi utawa Seg-V sing cekak, lan amarga angel kanggo menehi asil sing migunani kanggo operasi kasebut, lan amarga biasane minangka tandha program salah laku, kernel umume resort kanggo mungkasi program sing nyinggung, lan laporan kesalahan.

Windows versi 3.1 nganti ME duwe sawetara level proteksi memori, nanging program bisa gampang ngindhari kebutuhan nggunakake. A kesalahan pangayoman umum bakal diprodhuksi, nuduhake pelanggaran segmentasi wis kedadeyan; Nanging, sistem kasebut bakal asring macet.

Memori virtual

Akeh sistem operasi sing bisa "ngapusi" program nggunakake memori sing kasebar ing hard disk lan RAM kaya-kaya memori utawa memori sing diarani terus.

Panggunaan alamat memori virtual (kayata paging utawa segmentasi) tegese kernel bisa milih memori sing bisa digunakake saben program ing sembarang wektu, saengga sistem operasi nggunakake lokasi memori sing padha kanggo macem-macem tugas.

Yen program nyoba ngakses memori sing ora ana ing memori sing bisa diakses saiki, nanging uga wis dialokasikan, kernel kasebut diganggu kanthi cara sing padha kaya yen program kasebut ngluwihi memori sing dialokasikan. (Deleng bagean manajemen memori.) Ing UNIX, gangguan semacam iki diarani a kesalahan kaca.

Nalika kernel ndeteksi kesalahan kaca, umume nyetel macem-macem memori virtual saka program sing nyebabake, menehi akses menyang memori sing dijaluk. Iki menehi kekuwatan diskriminasi kernel ing endi memori aplikasi tartamtu disimpen, utawa sanajan sejatine wis dialokasikan utawa ora.

Ing sistem operasi modern, memori sing diakses kanthi kurang asring bisa disimpen ing disk utawa media liyane supaya papan kasebut kasedhiya kanggo digunakake dening program liyane. Iki diarani ngganti, minangka area memori bisa digunakake dening macem-macem program, lan apa sing ngemot area memori kasebut bisa diganti utawa dituku miturut permintaan.

"Memori virtual" nyedhiyakake programmer utawa pangguna kanthi pemahaman manawa ana RAM sing luwih gedhe ing komputer tinimbang sing ana ing kono.[35]

Multitasking

Multitasking nuduhake macem-macem program komputer independen ing komputer sing padha; menehi tampilan yen lagi nindakake tugas sekaligus. Amarga umume komputer bisa nindakake paling siji utawa rong perkara sekaligus, iki umume ditindakake liwat nuduhake wektu, tegese saben program nggunakake bagean wektu komputer kanggo nglakokake.

Sistem operasi kernel ngemot a gawe jadwal program sing nemtokake suwene wektu kanggo saben proses nglakokake, lan supaya kontrol eksekusi kudu diwenehake menyang program. Kontrol dikirim menyang proses kanthi kernel, sing ngidini akses program menyang CPU lan memori. Mengko, kontrol bali menyang kernel liwat sawetara mekanisme, supaya program liyane bisa diijini nggunakake CPU. Sing diarani kontrol liwat kernel lan aplikasi sing diarani a ngalih konteks.

Model awal sing ngatur alokasi wektu kanggo program diarani multitasking koperasi. Ing model iki, yen kontrol diterusake menyang program dening kernel, bisa uga ditindakake nganti dikepengini sadurunge kanthi jelas ngasilake kontrol menyang kernel. Iki tegese program sing mbebayani utawa ora aktif bisa uga ora mung ngalangi program liyane nggunakake CPU, nanging bisa nggantungake kabeh sistem yen mlebu daur ulang tanpa wates.

Sistem operasi modern ngluwihi konsep preferensi aplikasi kanggo driver piranti lan kode kernel, saengga sistem operasi uga duwe kontrol preemptive kanggo internal run-time uga.

Filsafat ngatur multitasking preemptive yaiku supaya kabeh program diwenehi wektu rutin ing CPU. Iki tegese kabeh program kudu diwatesi suwene wektu sing diidini kanggo nggunakake CPU tanpa diganggu. Kanggo ngrampungake, kernel sistem operasi modern nggunakake gangguan wektu. A mode dilindhungi timer disetel dening kernel sing nyebabake bali menyang mode supervisor sawise wektu sing ditemtokake wis kliwat. (Deleng bagean ing ndhuwur babagan Gangguan lan Operasi Mode Ganda.)

Ing pirang-pirang sistem operasi pangguna siji, multitasking koperasi cukup cocog, amarga komputer ing omah umume nglakokake sawetara program sing wis dites kanthi apik. Ing AmigaOS minangka pangecualian, amarga duwe multitasking sing luwih dhisik saka versi kaping pisanan. Windows NT minangka versi pisanan saka Microsoft Windows sing ngetrapake multitasking sing luwih dhisik, nanging durung tekan pasar pangguna ing omah nganti Windows XP (wiwit Windows NT ditarget kanggo para profesional).

Akses disk lan sistem file

Sistem file ngidini pangguna lan program ngatur lan ngurutake file ing komputer, asring nggunakake direktori (utawa "folder").

Akses menyang data sing disimpen ing disk minangka fitur utama kabeh sistem operasi. Komputer nyimpen data ing disk nggunakake file, sing disusun kanthi cara tartamtu supaya bisa diakses kanthi luwih cepet, linuwih, lan nggunakake ruang drive sing luwih apik. Cara tartamtu file sing disimpen ing disk diarani a sistem file, lan ngaktifake file duwe jeneng lan atribut. Iki uga ngidini disimpen ing hirarki direktori utawa folder sing diatur ing wit direktori.

Sistem operasi awal umume ndhukung siji jinis disk drive lan mung siji jinis sistem file. Sistem file awal diwatesi ing kapasitas, kacepetan, lan ing macem-macem jeneng file lan struktur direktori sing bisa digunakake. Watesan kasebut asring nggambarake watesan ing sistem operasi sing dirancang, saengga sistem operasi angel ndhukung luwih saka siji sistem file.

Nalika akeh sistem operasi sing luwih gampang ndhukung sawetara pilihan winates kanggo ngakses sistem panyimpenan, sistem operasi kaya UNIX lan Linux ndhukung teknologi sing dikenal minangka a sistem file virtual utawa VFS. Sistem operasi kayata UNIX ndhukung macem-macem piranti panyimpenan, preduli saka desain utawa sistem file, saéngga bisa diakses liwat umum antarmuka pemrograman aplikasi (API) Iki ndadekake ora prelu duwe program ngerti babagan piranti sing lagi diakses. VFS ngidini sistem operasi nyedhiyakake program kanthi akses menyang pirang-pirang piranti tanpa wates kanthi macem-macem sistem file sing diinstal, liwat panggunaan spesifik driver piranti lan driver sistem file.

A disambungake piranti panyimpenan, kayata a hard drive, diakses liwat a driver piranti. Driver piranti ngerti basa drive tartamtu lan bisa nerjemahake basa kasebut menyang basa standar sing digunakake dening sistem operasi kanggo ngakses kabeh disk drive. Ing UNIX, iki basa kanggo piranti blok.

Yen kernel duwe driver piranti sing cocog, mula bisa ngakses konten disk drive kanthi format mentah, sing bisa ngemot siji utawa luwih sistem file. Driver sistem file digunakake kanggo nerjemahake prentah sing digunakake kanggo ngakses saben sistem file tartamtu menyang sakumpulan perintah standar sing bisa digunakake sistem operasi kanggo ngobrol karo kabeh sistem file. Program banjur bisa ngatasi sistem file kasebut adhedhasar filename, lan direktori / folder, sing ana ing struktur hirarkis. Dheweke bisa nggawe, mbusak, mbukak, lan nutup file, uga nglumpukake macem-macem informasi, kalebu ijin akses, ukuran, ruang bebas, lan tanggal nggawe lan modifikasi.

Maneka warna prabédan antara sistem file saéngga ndhukung kabeh sistem file angel. Karakter sing diidini ing jeneng file, kasus sensitivitas, lan anane macem-macem jinis atribut file ndadekake implementasi antarmuka siji kanggo saben sistem file dadi tugas sing angel. Sistem operasi cenderung nyaranake nggunakake (lan mula dhukungan asli) sistem file sing dirancang khusus kanggo dheweke; contone, NTFS ing Windows lan ext3 lan ReiserFS ing Linux. Nanging, ing prakteke, driver pihak katelu biasane kasedhiya kanggo menehi dhukungan kanggo sistem file sing paling akeh digunakake ing sistem operasi umum-tujuan (kayata, NTFS kasedhiya ing Linux liwat NTFS-3g, lan ext2 / 3 lan ReiserFS kasedhiya ing Windows liwat piranti lunak pihak katelu).

Dhukungan kanggo sistem file beda-beda ing antarane sistem operasi modern, sanajan ana sawetara sistem file umum sing meh kabeh sistem operasi kalebu dhukungan lan driver. Sistem operasi beda-beda ing dhukungan sistem file lan format disk sing bisa diinstal. Ing Windows, saben sistem file biasane diwatesi ing aplikasi menyang media tartamtu; contone, CD kudu digunakake ISO 9660 utawa UDF, lan minangka saka Windows Vista, NTFS minangka siji-sijine sistem file sing bisa diinstal ing sistem operasi. Sampeyan bisa nginstal Linux menyang macem-macem jinis sistem file. Ora kaya sistem operasi liyane, Linux lan UNIX ngidini sistem file bisa digunakake tanpa preduli media sing disimpen, apa hard drive, disk (CD, DVD ...), USB flash drive, utawa malah ana ing file sing ana ing sistem file liyane.

Driver piranti

A driver piranti minangka jinis piranti lunak komputer khusus sing dikembangake kanggo ngidini interaksi karo piranti hardware. Biasane iki minangka antarmuka kanggo komunikasi karo piranti, liwat bus komputer tartamtu utawa subsistem komunikasi sing disambungake hardware, menehi perintah lan / utawa nampa data saka piranti, lan ing sisih liyane, antarmuka sing dibutuhake kanggo operasi aplikasi sistem lan piranti lunak. Iki minangka program komputer sing gumantung karo perangkat keras sing uga khusus kanggo sistem operasi sing ngidini program liyane, biasane sistem operasi utawa aplikasi paket piranti lunak utawa program komputer sing mlaku ing ngisor kernel sistem operasi, kanggo sesambungan kanthi transparan karo piranti hardware, lan biasane nyedhiyakake nangani gangguan sing dibutuhake kanggo kabutuhan antarmuka hardware sing gumantung karo wektu sing beda.

Tujuan desain utama driver piranti yaiku abstraksi. Saben model perangkat keras (sanajan ing kelas piranti sing padha) beda. Model anyar uga diluncurake dening pabrikan sing nyedhiyakake kinerja sing luwih dipercaya utawa luwih apik, lan model anyar iki asring dikontrol kanthi beda. Komputer lan sistem operasi ora bisa diarepake ngerti cara ngontrol kabeh piranti, saiki uga mbesuk. Kanggo ngatasi masalah iki, sistem operasi ateges ndhikte carane saben jinis piranti kudu dikontrol. Fungsi driver kanggo nerjemahake fungsi operasi sistem operasi kasebut menyang telpon tartamtu. Ing teori piranti anyar, sing dikontrol kanthi cara anyar, kudu dienggo kanthi bener yen kasedhiya driver sing cocog. Driver anyar iki mesthekake yen piranti katon kaya biasane saka tampilan sistem operasi.

Ing versi Windows sadurunge Vista lan versi Linux sadurunge 2.6, kabeh eksekusi driver kalebu koperatif, tegese yen driver mlebu loop tanpa wates bakal beku sistem. Revisi sistem operasi sing luwih anyar iki kalebu previsi kernel, ing endi kernel ngganggu driver kanggo menehi tugas, lan banjur misahake proses kasebut nganti entuk wangsulan saka driver piranti, utawa menehi tugas luwih akeh.

Jaringan

Saiki, sistem operasi paling ndhukung macem-macem protokol jaringan, perangkat keras, lan aplikasi kanggo nggunakake. Iki tegese komputer sing mbukak sistem operasi sing beda bisa melu ing umum jaringan kanggo nuduhake sumber kayata komputerisasi, file, printer, lan scanner nggunakake sambungan kabel utawa nirkabel. Jaringan intine bisa ngidini sistem operasi komputer ngakses sumber daya komputer jarak jauh kanggo ndhukung fungsi sing padha kaya yen sumber kasebut nyambung langsung karo komputer lokal. Iki kalebu kabeh wiwit komunikasi sederhana, nggunakake sistem file jaringan utawa malah nuduhake grafis komputer utawa hardware swara liyane. Sawetara layanan jaringan ngidini sumber komputer bisa diakses kanthi transparan, kayata SSH sing ngidini pangguna jaringan ngakses langsung menyang antarmuka baris perintah komputer.

Jaringan klien / server ngidini program ing komputer, diarani klien, kanggo nyambung liwat jaringan menyang komputer liyane, sing diarani server. Server nawakake macem-macem layanan menyang komputer jaringan lan pangguna liyane. Layanan kasebut biasane diwenehake liwat port utawa jalur akses nomer sing ngluwihi server Alamat IP. Saben nomer port biasane digandhengake karo maksimal siji program sing mlaku, sing tanggung jawab kanggo nangani permintaan menyang port kasebut. Daemon, minangka program pangguna, bisa ngakses sumber daya hardware lokal komputer kasebut kanthi ngirim panjaluk menyang kernel sistem operasi.

Akeh sistem operasi sing ndhukung siji utawa luwih protokol jaringan khusus utawa mbukak uga, contone, SNA ing IBM sistem, DECnet ing sistem saka Perusahaan Peralatan Digital, lan protokol khusus Microsoft (SMB) ing Windows. Protokol tartamtu kanggo tugas tartamtu bisa uga didhukung kayata NFS kanggo akses file. Protokol kaya ESound, utawa esd bisa gampang ditambahi liwat jaringan kanggo nyedhiyakake swara saka aplikasi lokal, ing piranti keras swara sistem jarak jauh.

Keamanan

Komputer sing aman gumantung karo pirang-pirang teknologi sing bisa digunakake kanthi bener. Sistem operasi modern nyedhiyakake akses menyang macem-macem sumber, sing kasedhiya kanggo piranti lunak sing mbukak ing sistem, lan piranti eksternal kaya jaringan liwat kernel.[Kutipan dibutuhake]

Sistem operasi kudu bisa mbedakake antarane panjaluk sing kudu diidini, lan liyane sing ora kudu diproses. Nalika sawetara sistem mung bisa mbedakake "istimewa" lan "non-istimewa", sistem umume duwe bentuk panyuwunan identitas, kayata jeneng pangguna. Kanggo nggawe identitas bisa uga ana proses bukti asli. Asring jeneng pangguna kudu dikutip, lan saben jeneng pangguna bisa uga duwe sandhi. Cara otentikasi liyane, kayata kertu magnetik utawa data biometrik, bisa uga digunakake. Ing sawetara kasus, utamane koneksi saka jaringan, sumber bisa diakses tanpa otentikasi babar pisan (kayata maca file liwat nuduhake jaringan). Uga dijamin karo konsep sing njaluk identitas yaiku wewenang; layanan lan sumber daya tartamtu sing bisa diakses dening wong sing njaluk, yen wis mlebu menyang sistem, gegandhengan karo akun panganggo utawa kanggo klompok pangguna sing wis dikonfigurasi ing endi panyengkuyunge.[Kutipan dibutuhake]

Saliyane model keamanan sing ngidini utawa ora ngidini, sistem kanthi keamanan sing dhuwur uga nawakake opsi audit. Iki bakal ngidini nglacak panjaluk akses menyang sumber daya (kayata, "sapa sing wis maca file iki?"). Keamanan internal, utawa keamanan saka program sing wis mlaku mung bisa ditindakake yen kabeh panjaluk sing mbebayani kudu ditindakake kanthi ngganggu kernel sistem operasi. Yen program bisa ngakses piranti keras lan sumber daya kanthi langsung, program kasebut ora bakal bisa dilindhungi.[Kutipan dibutuhake]

Keamanan eksternal kalebu panjaluk saka njaba komputer, kayata login ing konsol sing gegandhengan utawa sawetara jinis sambungan jaringan. Panjaluk eksternal asring dilewati driver piranti menyang kernel sistem operasi, supaya bisa dikirim menyang aplikasi, utawa langsung ditindakake. Keamanan sistem operasi wis suwe saya kuwatir amarga data sensitif sing ditahan ing komputer, kalebu sifat komersial lan militer. Amerika Serikat Pamrentahan Departemen Pertahanan (DoD) nggawe Kriteria Evaluasi Sistem Komputer sing dipercaya (TCSEC) yaiku standar sing nemtokake syarat dhasar kanggo pambiji efektivitas keamanan. Iki dadi penting banget kanggo produsen sistem operasi, amarga TCSEC digunakake kanggo ngevaluasi, ngelas lan milih sistem operasi sing dipercaya dianggep kanggo proses, panyimpenan lan pamulangan sensitif utawa informasi klasifikasi.

Layanan jaringan kalebu penawaran kayata nuduhake file, layanan cetak, email, situs web, lan protokol transfer file (FTP), umume sing bisa ngganggu keamanan.Ing garis depan keamanan ana piranti hardware sing dikenal minangka kembang api utawa sistem deteksi intrusi / pencegahan. Ing level sistem operasi, ana sawetara firewall piranti lunak sing kasedhiya, uga sistem deteksi / pencegahan intrusi. Umume sistem operasi modern kalebu firewall piranti lunak, sing diaktifake kanthi gawan. Firewall piranti lunak bisa dikonfigurasi kanggo ngidini utawa nolak lalu lintas jaringan menyang utawa saka layanan utawa aplikasi sing mlaku ing sistem operasi. Mula, wong bisa nginstal lan mbukak layanan sing ora aman, kayata Telnet utawa FTP, lan ora kena diancam pelanggaran keamanan amarga firewall bakal nolak kabeh lalu lintas sing nyoba nyambung menyang layanan ing port kasebut.

Strategi alternatif, lan mung kothak wedhi strategi kasedhiya ing sistem sing ora cocog karo Persyaratan virtualisasi Popek lan Goldberg, yaiku sistem operasi sing ora mbukak program pangguna minangka kode asli, nanging uga salah siji nirokake prosesor utawa nyedhiyakake host kanggo kode p sistem adhedhasar kayata Java.

Keamanan internal utamane cocog kanggo sistem multi-pangguna; ngidini saben pangguna sistem duwe file pribadi sing pangguna ora bisa dirusak utawa diwaca. Keamanan internal uga penting yen audit ora ana gunane, amarga program bisa berpotensi ngliwati sistem operasi, kalebu ngliwati audit.

Antarmuka pangguna

Gambar saka Bash baris printah. Saben printah diketik sawise 'pituduh', banjur output ditampilake ing ngisor iki, nalika mbukak layar. Command prompt saiki ana ing sisih ngisor.

Saben komputer sing bakal dioperasikake dening individu mbutuhake antarmuka panganggo. Antarmuka panganggo biasane diarani a cangkang lan penting yen interaksi manungsa pengin didhukung. Antarmuka pangguna ndeleng struktur direktori lan njaluk layanan saka sistem operasi sing bakal entuk data saka piranti hardware input, kayata a keyboard, tikus utawa maca kertu kredit, lan njaluk layanan sistem operasi ditampilake panjaluk, pesen status lan liya-liyane piranti hardware output, kayata a monitor video utawa printer. Rong jinis antarmuka panganggo sing umum ditemokake yaiku antarmuka baris perintah, ing endi printah komputer diketik kanthi baris, lan antarmuka panganggo grafis, ing endi lingkungan visual (umume a WIMP) saiki.

Antarmuka pangguna grafis

Gambar saka KDE Plasma 5 antarmuka panganggo grafis. Program njupuk gambar ing layar, lan file, folder (direktori), lan aplikasi arupa lambang lan simbol. Tikus digunakake kanggo navigasi komputer.

Umume sistem komputer modern ndhukung antar muka pangguna grafis (GUI), lan asring kalebu. Ing sawetara sistem komputer, kayata implementasi asli saka OS Mac klasik, GUI dilebokake ing kernel.

Nalika teknis antarmuka pangguna grafis dudu layanan sistem operasi, nggabungake dhukungan kanggo siji menyang kernel sistem operasi bisa ngidini GUI dadi luwih responsif kanthi nyuda jumlah ngalih konteks dibutuhake supaya GUI nindakake fungsi output. Sistem operasi liyane yaiku modular, misahake subsistem grafis saka kernel lan Sistem Operasi. Ing taun 1980an UNIX, VMS lan liya-liyane wis duwe sistem operasi sing dibangun kanthi cara iki. Linux lan macOS uga dibangun kanthi cara iki. Rilis modern Microsoft Windows kayata Windows Vista ngleksanakake subsistem grafis sing biasane ana ing ruang pangguna; Nanging rutinitas gambar grafis versi ing antarane Windows NT 4.0 lan Windows Server 2003 biasane ana ing ruang kernel. Windows 9x mung ora ana bedane antara antarmuka lan kernel.

Akeh sistem operasi komputer sing ngidini pangguna nginstal utawa nggawe antarmuka pangguna sing dikarepake. Ing Sistem Jendela X magepokan karo GNOME utawa KDE Plasma 5 yaiku persiyapan sing umum ditemokake ing Unix lan Kaya unix (BSD, Linux, Solaris) sistem. Sawetara Ganti cangkang Windows wis dirilis kanggo Microsoft Windows, sing nawakake alternatif kanggo kalebu Cangkang windows, nanging cangkang kasebut ora bisa dipisahake karo Windows.

Akeh GUI adhedhasar Unix wis suwe saya suwe, sing paling asale saka X11. Persaingan ing antarane macem-macem vendor Unix (HP, IBM, Sun) nyebabake akeh fragmentasi, sanajan upaya standarisasi ing taun 1990an KAYU lan CDE gagal amarga macem-macem alasan, lan pungkasane digulung dening adopsi GNOME lan Lingkungan Desktop K. Sadurunge kanggo piranti lunak gratistoolkit basis lan lingkungan desktop, Motif minangka toolkit / kombinasi desktop sing umum (lan minangka basis pangembangan CDE).

Antarmuka panganggo grafis mekar suwe-suwe. Contone, Windows wis ngowahi antarmuka panganggo meh saben-saben versi utama Windows diluncurake, lan Mac OS GUI diganti kanthi dramatis kanthi ngenalake Mac OS X ing taun 1999.[36]

Sistem operasi wektu nyata

Sistem operasi nyata-wektu (RTOS) minangka sistem operasi sing ditujokake kanggo aplikasi kanthi tenggat wektu tetep (komputerisasi wektu nyata). Aplikasi kaya kasebut kalebu sawetara sing sithik sistem ditempelake, pengendali mesin mobil, robot industri, pesawat ruang angkasa, kontrol industri, lan sawetara sistem komputasi skala gedhe.

Tuladha awal sistem operasi wektu nyata kanthi skala gedhe yaiku Fasilitas Proses Transaksi dikembangaké dening American Airlines lan IBM kanggo Sistem Reservasi Penerbangan Saber.

Sistem semat sing nduwe tenggat wektu tetep nggunakake a sistem operasi nyata-wektu kayata VxWorks, PikeOS, eCos, QNX, MontaVista Linux lan RTLinux. Windows CE yaiku a sistem operasi nyata-wektu sing nuduhake API sing padha karo Windows desktop nanging ora nuduhake codebase Windows desktop.[37] OS Symbian uga nduweni kernel RTOS (EKA2) diwiwiti karo versi 8.0b.

Sawetara sistem semat nggunakake sistem operasi kayata OS palem, BSD, lan Linux, sanajan sistem operasi kasebut ora ndhukung komputasi wektu nyata.

Pangembangan sistem operasi minangka hobi

Pangembangan sistem operasi minangka salah sawijining kegiyatan paling rumit sing bisa ditindakake dening hobi komputer.[Kutipan dibutuhake] Sistem operasi hobi bisa diklasifikasikake minangka kode sing durung langsung dipikolehi saka sistem operasi sing ana, lan sawetara pangguna lan pangembang aktif.[38]

Ing sawetara kasus, pangembangan hobi ndhukung "homebrew"Piranti komputasi, contone, sing sederhana komputer papan siji didhukung dening a 6502 mikroprosesor. Utawa, pangembangan bisa uga kanggo arsitektur sing wis akeh digunakake. Pangembangan sistem operasi bisa uga saka konsep anyar, utawa bisa diwiwiti kanthi model sistem operasi sing ana. Ing salah sawijining kasus, hobi minangka pangembang dhewe, utawa bisa uga sesambungan karo klompok individu sing cilik lan kadang ora strukture sing duwe minat.

Tuladha sistem operasi hobi kalebu Suku kata lan TempleOS.

Keragaman sistem operasi lan portabilitas

Piranti lunak aplikasi umume ditulis kanggo digunakake ing sistem operasi tartamtu, lan kadang uga kanggo hardware tartamtu.[Kutipan dibutuhake] Nalika porting aplikasi kanggo mbukak OS liyane, fungsi sing dibutuhake aplikasi kasebut bisa uga ditrapake kanthi beda karo OS kasebut (jeneng fungsi, arti bantahan, lsp) sing mbutuhake aplikasi kasebut diadaptasi, diganti, utawa liya-liyane dijaga.

Unix minangka sistem operasi pisanan sing ora ditulis ing basa majelis, saengga bisa digawe portebel kanggo sistem sing beda karo asale PDP-11.[39]

Biaya iki kanggo ndhukung macem-macem sistem operasi bisa dihindari kanthi nulis aplikasi platform piranti lunak kayata Jawa utawa Qt. Abstraksi iki wis nanggung biaya adaptasi menyang sistem operasi tartamtu lan sistem operasi perpustakaan sistem.

Pendekatan liyane yaiku supaya vendor sistem operasi nganggo standar. Contone, POSIX lan Lapisan abstraksi OS nyedhiyakake kesamaan sing nyuda biaya porting.

Pangsa pasar

Deleng uga

Referensi

  1. ^ Stallings (2005). Sistem Operasi, Internal lan Prinsip Desain. Pearson: Aula Prentice. p. 6.
  2. ^ Dhotre, I.A. (2009). Sistem Operasi. Publikasi Teknis. p. 1.
  3. ^ "Pangsa Pasar Sistem Operasi Desktop Worldwide". StatCounter Statistik Global. Dijupuk 31 Oktober 2020.
  4. ^ "Pangsa Pasar Sistem Operasi Seluler & Tablet Worldwide". StatCounter Statistik Global. Dijupuk 31 Oktober 2020.
  5. ^ "Analisis Strategi: Android Nangkep Rekaman 88 Persentase Pangiriman Smartphone Global ing Q3 2016". 2 November 2016. Diarsipake saka asline tanggal 5 November 2016.
  6. ^ Lorch, Jacob R., lan Alan Jay Smith. "Ngurangi konsumsi daya prosesor kanthi ningkatake manajemen wektu prosesor ing sistem operasi pangguna siji." Nindakake konferensi internasional kaping 2 ing babagan komputasi lan jaringan seluler. ACM, 1996.
  7. ^ Mishra, B.; Singh, N. Singh, R. (2014). "Model adhedhasar klompok master-budak kanggo pilihan koordinator, paningkatan algoritma bully". Konferensi Internasional Komputasi Paralel, Disebar lan Grid (PDGC). hlm. 457-460. doi:10.1109 / PDGC.2014.7030789. ISBN 978-1-4799-7682-9. S2CID 13887160.
  8. ^ Gagne, Silberschatz Galvin (2012). Konsep Sistem Operasi. New York: Wiley. p. 716. ISBN 978-1118063330.
  9. ^ a b Hansen, Per Brinch, ed. (2001). Sistem Operasi Klasik. Springer. hal 4-7. ISBN 0-387-95113-X.
  10. ^ Lavington, Simon (1998). Sejarah Komputer Manchester (Edhisi kaping 2). Swindon: Masyarakat Komputer Inggris. hlm. 50-52. ISBN 978-1-902505-01-5.
  11. ^ Brinch Hansen, Per (2000). Sistem Operasi Klasik: Saka Proses Batch menyang Sistem Distribusi. Springer-Verlag.
  12. ^ "Pandhuan Referensi Cepat Intel® Microprocessor - Taun". www.intel.com. Diarsipake saka asli tanggal 25 April 2016. Dijupuk 24 April 2016.
  13. ^ Ritchie, Dennis. "Manual Unix, edhisi pisanan". Teknologi Lucent. Diarsipake saka asli tanggal 18 Mei 2008. Dijupuk 22 November 2012.
  14. ^ "OS X Mountain Lion - Pindhah Mac sampeyan luwih maju". Apel Diarsipake saka asline tanggal 23 Mei 2011. Dijupuk 7 Agustus 2012.
  15. ^ "Rong Puluh Taun Linux miturut Linus Torvalds". ZDNet 13 April 2011. Diarsipake saka asli tanggal 19 September 2016. Dijupuk 19 September, 2016.
  16. ^ Linus Benediktus Torvalds (5 Oktober 1991). "Sumber kernel kaya minix gratis kanggo 386-AT". Grup Beritacomp.os.minix. Dijupuk 30 September 2011.
  17. ^ "Apa sing diarani Linux: Ringkesan Sistem Operasi Linux". Sedheng. Dijupuk 21 Desember 2019.
  18. ^ Linux Online (2008). "Logo lan Maskot Linux". Diarsipake saka asli tanggal 15 Agustus 2010. Dijupuk 11 Agustus 2009.
  19. ^ a b "Sistem Operasi 5 Paling Dhuwur wiwit Januari nganti April 2011". StatCounter. Oktober 2009. Diarsipake saka asline tanggal 26 Mei 2012. Dijupuk 5 November 2009.
  20. ^ "Laporan IDC dadi pangsa pasar Server". Idc.com Diarsipake saka asli tanggal 27 September 2012. Dijupuk 7 Agustus 2012.
  21. ^ Staff LinuxDevices (23 April 2008). "Linux isih dipasang OS paling ndhuwur". LinuxGizmos.com. Diarsipake saka asli tanggal 19 April 2016. Dijupuk 5 April 2016.
  22. ^ "Generator Sublist". Top500.org. Dijupuk 6 Februari 2017.
  23. ^ "Statistik Web Global". Pangsa Pasar Bersih, Aplikasi Net. Mei 2011. Diarsipake saka asline tanggal 25 Januari 2010. Dijupuk 7 Mei 2011.
  24. ^ "Statistik Web Global". W3Counter, Layanan Web Awio. September 2009. Diarsipake saka asline tanggal 28 Juni 2012. Dijupuk 24 Oktober 2009.
  25. ^ "Pangsa Pasar Sistem Operasi". Aplikasi Net. Oktober 2009. Diarsipake saka asline tanggal 25 Januari 2010. Dijupuk 5 November 2009.
  26. ^ "w3schools.com Statistik Platform OS". Diarsipake saka asline tanggal 5 Agustus 2011. Dijupuk 30 Oktober 2011.
  27. ^ "Stats Count Global System Lima Sistem Operasi Paling Dhuwur". Diarsipake saka asline tanggal 26 Mei 2012. Dijupuk 30 Oktober 2011.
  28. ^ "Statistik global ing w3counter.com". Diarsipake saka asline tanggal 28 Juni 2012. Dijupuk 23 Januari 2012.
  29. ^ "Ngatasi Masalah Mode Kompatibilitas MS-DOS ing Hard Disk". Dhukungan.microsoft.com. Diarsipake saka asli tanggal 10 Agustus 2012. Dijupuk 7 Agustus 2012.
  30. ^ "Nggunakake Driver Card Network Network NDIS 2 ing Windows 95". Dhukungan.microsoft.com. Diarsipake saka asline tanggal 17 Februari 2013. Dijupuk 7 Agustus 2012.
  31. ^ "INFO: Windows 95 Drivers Piranti Wave Multimedia Kudu 16 bit". Dhukungan.microsoft.com. Diarsipake saka asline tanggal 17 Februari 2013. Dijupuk 7 Agustus 2012.
  32. ^ Arthur, Charles. "Windows 8 bakal mbukak chip ARM - nanging aplikasi pihak katelu kudu nulis ulang". Wali. Diarsipake saka asli tanggal 12 Oktober 2016.
  33. ^ "Sistem Operasi Dibagi miturut Grup Kanggo Situs ing Kabeh Lokasi Januari 2009". Diarsipake saka asli tanggal 6 Juli 2009. Dijupuk 3 Mei 2010.
  34. ^ "Konco data IDC: Windows isih ana nomer 1 ing sistem operasi server". ZDNet. 26 Februari 2010. Diarsipake saka asline tanggal 1 Maret 2010.
  35. ^ Stallings, William (2008). Organisasi & Arsitektur Komputer. New Delhi: Prentice-Hall of India Private Limited. p. 267. ISBN 978-81-203-2962-1.
  36. ^ Poisson, Ken. "Kronologi Piranti Lunak Komputer Pribadi" Diarsipake 14 Mei 2008 ing Mesin Wayback. Dijupuk tanggal 2008-05-07. Pungkasan dicenthang ing taun 2009-03-30.
  37. ^ "Maca: Sistem Operasi". Lumen. Dijupuk 5 Januari 2019.
  38. ^ "OSku kurang hobi tinimbang sampeyan". Osnews. 21 Desember 2009. Diarsipake saka asli tanggal 24 Desember 2009. Dijupuk 21 Desember 2009.
  39. ^ "Sejarah Unix". BYTE. Agustus 1983. hlm. 188. Dijupuk 31 Januari 2015.

Wacan luwih lanjut

Link eksternal

Pin
Send
Share
Send