LAMP (bundel piranti lunak) - LAMP (software bundle)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika

Pin
Send
Share
Send

Ringkesan tingkat tinggi blok bangunan LAMP lan lingkungan sistem sakabèhé, ditampilake ing kene kanthi kombinasi sing digunakake kanthi opsional cache web.

LAMPU (Linux, Apache, MySQL, PHP /Perl /Python) minangka conto umum a layanan web tumpukan, dijenengi minangka akronim saka jeneng papat asli sumber terbuka komponen: ing Linux sistem operasi, ing Server HTTP Apache, ing MySQL sistem manajemen database relasional (RDBMS), lan PHP basa pamrograman. Komponen LAMP umume bisa diganti lan ora winates karo pilihan asline. Minangka tumpukan solusi, LAMP cocok kanggo bangunan situs web dinamis lan aplikasi web.[1]

Wiwit digawe, model LAMP wis diadaptasi karo komponen liyane, sanajan umume kalebu piranti lunak gratis lan open-source. Contone, instalasi sing padha karo ing Microsoft Windows kulawarga sistem operasi dikenal minangka WAMP lan instalasi sing padha karo ing macOS dikenal minangka MAMP.

Ringkesan

Wiwitane dipopulerake saka tembung "Linux, Apache, MySQL, lan PHP", singkatan "LAMP" saiki nuduhake model tumpukan perangkat lunak umum. Modularitas tumpukan LAMP bisa beda-beda, nanging kombinasi piranti lunak tartamtu iki dadi populer amarga cukup kanggo dadi tuan rumah macem-macem kerangka situs web, kayata Joomla, WordPress lan Drupal. Komponen tumpukan LAMP ana ing repositori piranti lunak saka paling Distribusi Linux.[2]

Paket LAMP bisa dikombinasikake karo akeh paket piranti lunak gratis lan open-source liyane, kayata ing ngisor iki:

Minangka conto liyane, piranti lunak sing Wikipedia lan liya-liyane Yayasan Wikimedia proyek digunakake kanggo infrastruktur sing ndasari minangka tumpukan LAMP khusus kanthi tambahan kayata Server Virtual Linux (LVS) kanggo mbukak balancing lan Ceph lan Cepet kanggo nyimpen obyek sing disebarake.[Kutipan dibutuhake]

Varian

Kanthi nggunakake LAMP archetypal, variasi lan retronim muncul kanggo kombinasi sistem operasi, server web, database, lan basa piranti lunak liyane. Contone, instalasi sing padha karo ing Microsoft Windows kulawarga sistem operasi dikenal minangka WAMP. Pilihan alternatif IIS ing panggonan Apache diarani WIMP. Varian sing kalebu sistem operasi liyane kalebu MAMP (macOS), SAMP (Solaris), FAMP (FreeBSD), iAMP (iSeries) lan XAMPP (salib-platform).

Server web utawa sistem manajemen basis data uga beda-beda. LEMP minangka versi sing Apache diganti karo server web sing luwih entheng Nginx.[3] Versi ing ngendi MySQL diganti PostgreSQL diarani LAPP, utawa kadhangkala njaga akronim asli, LAMP (Linux / Apache / Middleware (Perl, PHP, Python, Ruby) / PostgreSQL).[4]

Komponen piranti lunak

Ringkesan tingkat dhuwur kanggo komponen sing ditemtokake LAMP (Firefox minangka conto browser).

Linux

Linux yaiku a Kaya unix komputer sistem operasi dirakit ing model piranti lunak gratis lan open-source pangembangan lan distribusi. Paling Distribusi Linux, minangka koleksi piranti lunak adhedhasar Kernel Linux lan asring mubeng a sistem manajemen paket, nyedhiyakake persiyapan LAMP lengkap liwat bungkus. Miturut W3Techs ing Oktober 2013, 58,5% pangsa pasar server web dituduhake Debian lan Ubuntu, nalika RHEL, Fedora lan CentOS bareng bareng 37,3%.[5]

Apache

Peran server web LAMP biasane diwenehake dening Apache, lan wiwit kalebu server web liyane kayata Nginx.

Ing Server HTTP Apache wis paling populer server web ing Internet umum. Ing wulan Juni 2013, Netcraft ngramal manawa Apache nglayani 54,2% kabeh aktif situs web lan 53,3% server paling dhuwur ing kabeh domain.[6] Ing wulan Juni 2014, Apache diperkirakan bakal ngawula 52,27% kabeh situs web aktif, banjur Nginx kanthi 14,36%.[7]

Apache dikembangake lan dikelola dening komunitas pangembang sing mbukak kanthi pangayoman Yayasan Software Apache. Dirilis miturut Lisensi Apache, Apache yaiku piranti lunak sumber terbuka. Macem-macem fitur didhukung, lan akeh sing diimplementasikake minangka dikompilasi modul sing ngluwihi fungsi inti Apache. Iki bisa diwiwiti saka dhukungan basa pemrograman sisih server nganti skema otentikasi.

MySQL lan alternatif

Peran asli MySQL minangka LAMP sistem manajemen database relasional (RDBMS) wiwit saiki wis diganti karo RDBMS liyane kayata MariaDB utawa PostgreSQL, utawa uga basis data NoSQL kayata MongoDB.

MySQL yaiku a diwaca kaping pirang-pirang, pangguna akeh, SQL sistem manajemen database (DBMS),[8] angsal dening Sun Microsystems ing taun 2008, sing banjur dipikolehi dening Oracle Corporation ing taun 2010.[9] Wiwit taun awal, tim MySQL wis entuk kode sumber kasedhiya miturut syarat-syarat ing Lisensi Publik GNU, uga miturut macem-macem duweke kesepakatan

MariaDB yaiku komunitas sing dikembangake garpu MySQL, dipimpin dening pangembang asline.

PostgreSQL uga sawijining Asam-laras sistem manajemen database obyek-relasional dikembangake dening PostgreSQL Global Development Group.

MongoDB minangka sumber terbuka skala web NoSQL database sing nyingkirake adhedhasar tabel tradisional database hubungan struktur ing sih saka JSONdokumen kaya-kaya kanthi skema dinamis (nelpon format BSON), nggawe integrasi data ing jinis aplikasi luwih gampang lan luwih cepet.

PHP lan alternatif

Peran PHP minangka basa pamrograman aplikasi LAMP uga ditindakake dening basa liyane kayata Perl lan Python.

PHP yaiku a skrip sisih server basa sing dirancang kanggo pangembangan web nanging uga digunakake minangka a basa pamrograman tujuan umum. Kode PHP yaiku ditafsirake dening server web liwat modul prosesor PHP, sing ngasilake kaca web sing diasilake. Prentah PHP kanthi opsional bisa dilebokake langsung menyang HTML dokumen sumber tinimbang nelpon file eksternal kanggo ngolah data. Uga wis berkembang kalebu antarmuka baris perintah kemampuan lan bisa digunakake kanthi mandiri aplikasi grafis.[10] PHP yaiku piranti lunak gratis dirilis miturut syarat-syarat Lisensi PHP, sing ora cocog karo Lisensi Publik GNU (GPL) amarga watesan PHP Lisensi panggunaan istilah kasebut PHP.[11]

Perl yaiku kulawarga saka tingkat dhuwur, tujuan umum, diinterpretasi, basa pamrograman dinamis. Basa ing kulawarga iki kalebu Perl 5 lan Raku.[12] Dheweke nyedhiyakake fasilitas pangolahan teks canggih tanpa watesan data-dawa sawayah-wayah sajrone kontemporer Piranti baris prentah Unix,[13] nggampangake manipulasi file teks. Perl 5 entuk popularitas nyebar ing pungkasan taun 1990an minangka a Tulisan CGI basa kanggo Web, amarga bagean kasebut parsing kabisan[14]

Python minangka tujuan umum, tingkat dhuwur sing digunakake umum, ditafsirake, basa pamrograman.[15] Python ndhukung macem-macem paradigma pemrograman, kalebu berorientasi obyek, prentah, fungsional lan tata cara paradigma. Iku fitur a jinis dinamis sistem, otomatis manajemen memori, a perpustakaan standar, lan panggunaan ketat papan putih.[16] Kaya liyane basa dinamis, Python asring digunakake minangka a basa skrip, nanging uga digunakake ing macem-macem konteks non-skrip.

Kasedhiyan dhuwur lan nyeimbangkan beban

Solusi khusus dibutuhake kanggo situs web sing nyedhiyakake akeh panjaluk, utawa nyedhiyakake layanan sing dikarepake uptime. Kasedhiyan dhuwur pendekatan kanggo tumpukan LAMP bisa uga ngemot macem-macem server web lan database, dikombinasikake karo komponen tambahan sing nindakake pengumpulan logis sumber daya sing diwenehake dening saben server, uga distribusi beban kerja ing pirang-pirang server. Pengumpulan server web bisa diwenehake kanthi menehi a mbukak balancer ing ngarepe, contone nganggo Server Virtual Linux (LVS). Kanggo gabungan server database, MySQL nyedhiyakake internal réplika mekanisme sing ngetrapake hubungan master / budak ing antarane database asli (master) lan salinan (budak).[17]

Persiyapan sing kasedhiya kaya ngono uga bisa nambah kasedhiyan kedadean LAMP kanthi nyediakake macem-macem bentuk keluwihane, saéngga bisa dialami sawetara komponen (server kapisah) downtime tanpa ngganggu pangguna layanan sing diwenehake kanthi sakabehe. Persiyapan sing keluwih kaya ngono uga bisa ngatasi kegagalan perangkat keras sing nyebabake kelangan data ing server individu kanthi cara nyegah data sing disimpen sacara kolektif dadi ilang. Kejabi kasedhiyan sing luwih dhuwur, persiyapan LAMP kaya bisa nyedhiyakake meh meh kinerja linuwih kanggo layanan kanthi jumlah basis data internal sing maca operasi luwih akeh tinimbang operasi nulis / nganyari.[17]

Deleng uga

Referensi

  1. ^ "LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP)". SearchEnterpriseLinux. Dijupuk 28 Agustus 2014.
  2. ^ "Server Wikimedia - Meta". meta.wikimedia.org. Dijupuk 17 Februari 2018.
  3. ^ "LEMP Stack (Linux, Nginx, MySQL, PHP)". lemp.io. Dijupuk 15 Oktober 2014.
  4. ^ "Pangguna Unggulan". PostgreSQL. Diarsipake saka asli tanggal 22 Januari 2014. Dijupuk 22 Januari 2014.
  5. ^ "Debian / Ubuntu ngluwihi dominasi ing pasar server web Linux". WTechs. 21 Oktober 2013.
  6. ^ "Survei Server Web Juni 2013". Netcraft. Dijupuk 27 Juni 2014.
  7. ^ "Survei Server Web Juni 2014". Netcraft. Dijupuk 27 Juni 2014.
  8. ^ "Alesan Paling Top kanggo Manajer Produk Embed". MySQL. Diarsipake saka asli tanggal 2 Juli 2014. Dijupuk 27 Juli 2014.
  9. ^ "Sun Ngunci MySQL, Kasedhiya Kanggo Pembangunan Web mbesuk". InformasiWeek. Diarsipake saka asli tanggal 28 Februari 2008. Dijupuk 27 Juli 2014.
  10. ^ "Pambuka: Apa sing bisa ditindakake PHP?". Manual PHP. Dijupuk 5 Maret 2009.
  11. ^ "GPL, Kompatibel, Lisensi Piranti Lunak Gratis". Macem-macem Lisensi lan Komentar babagan. Yayasan Piranti Lunak Gratis. Dijupuk 11 Maret 2012.
  12. ^ "Babagan Perl". perl.org. Dijupuk 20 April 2013. "Perl" minangka kulawarga basa, "Perl 6" minangka bagean saka kulawarga, nanging minangka basa kapisah sing duwe tim pangembangane. Eksistensi kasebut ora ana pengaruh sing signifikan tumrap pangembangan "Perl 5" sing tetep.
  13. ^ Tembok, Larry, Tom Christiansen lan Jon Orwant (Juli 2000). Perl Programming, Edhisi Katelu. O'Reilly Media. ISBN 0-596-00027-8.CS1 maint: pirang-pirang jeneng: dhaptar panganggit (link)
  14. ^ Smith, Roderick W. (21 Juni 2002). Jaringan Linux Lanjut. Addison-Wesley Profesional. p. 594. ISBN 978-0-201-77423-8.
  15. ^ "Trendi Bahasa Pemrograman - O'Reilly Radar". Radar.oreilly.com. 2 Agustus 2006. Dijupuk 17 Juli 2013.
  16. ^ "Babagan Python". Yayasan Piranti Lunak Python. Dijupuk 24 April 2012.
  17. ^ a b Simic, Dragan; Ristic, Srecko; Obradovic, Slobodan (April 2007). "Pangukuran Level Kinerja sing Entuk Aplikasi WEB Kanthi Database Relasional sing Disebar" (PDF). Elektronik lan Energik. Fakta Universitas. p. 31–43. Dijupuk 30 Januari 2014.

Link eksternal

Pin
Send
Share
Send